Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Πρόσθετα μέτρα αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι

Πριν από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος. Εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, υπάρχουν σκέψεις για:
1.Νέα μείωση ή και πλήρης κατάργησης των υπερωριών στο Δημόσιο.
2.Περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων.

3.Μείωση των επιχορηγήσεων.

4.Περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

5.Μη ανανέωση συμβάσεων σε χιλιάδες άλλους εργαζομένους στο Δημόσιο που δεν υπηρετούν υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

6.Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων. Στον αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών του δημοσίου, αναμένεται να συμβάλλει από το φθινόπωρο η ενιαία αρχή πληρωμών, η οποία θα ελέγχει τη μισθοδοσία αλλά και τις πρόσθετες παροχές των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα πληρώνεται εάν δεν είναι εγγεγραμμένος στην ενιαία αρχή πληρωμών.
Εκτός από περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η εφαρμογή ορισμένων από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» να τεθούν σε ισχύ από το 2011 όπως:
- Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη άνω των 100.000 ευρώ που πραγματοποίησαν το 2009 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό νομοθετήθηκε πρόσφατα με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο του 2011. Η έναρξη καταβολής της εισφοράς εξετάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα.
- Ένταξη περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή. Αρκετές κατηγορίες τροφίμων και φαρμάκων καθώς επίσης και υπηρεσιών, που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (10% τώρα και 11% από τον Ιούλιο) εξετάζεται να ενταχθούν από το φθινόπωρο στον υψηλό συντελεστή (21% τώρα, 23% από τον Ιούλιο).
- Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
- Νομιμοποίηση των τυχερών παιγνίων και επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων.
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: