Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Νέες επιβαρύνσεις στην αγορά των ακινήτων

Νέες επιβαρύνσεις στην αγορά των ακινήτων έρχονται από την Πέμπτη 1η Ιουλίου. Αν και το οικονομικό επιτελείο διατηρεί προς το παρόν «παγωμένες» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ 23% για πρώτη φορά στις αμοιβές των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των άμισθων υποθηκοφυλάκων που προβλέπεται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, ανεβάζει κατά 20% τα πρόσθετα έξοδα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Η αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγορά δευτερεύουσας ή εξοχικής νεόδμητης κατοικίας. Με το νέο φορολογικό πλαίσιο από 1ης Ιουλίου τα έξοδα αγοράς ακινήτων γίνονται πιο «τσουχτερά» αφού:
Η αμοιβή του δικηγόρου η οποία κυμαίνεται από 0,5% έως 1% επί της αξίας του ακινήτου θα επιβαρύνεται πλέον με ΦΠΑ 23%. Στον φόρο υπάγεται το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως προείσπραξη στους δικηγορικούς συλλόγους όταν αυτό προβλέπεται όπως επίσης και κάθε άλλο ποσό που προεισπράττεται συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα και αυτοτελώς από αυτό ως αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η αμοιβή του δικηγόρου για την αγορά μιας κατοικίας 120.000 ευρώ, ανέρχεται σήμερα σε 600 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου με ΦΠΑ 23% ανεβαίνει στα 738 ευρώ.
ΦΠΑ 23% επιβάλλεται για πρώτη φορά στην αμοιβή του συμβολαιογράφου η οποία έχει προσδιοριστεί στο 1% επί της αξίας του ακινήτου. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου για τη σύνταξη ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ, ενώ με ΦΠΑ εκτοξεύεται στα 1.845 ευρώ.
Στα έξοδα αγοράς ακινήτου συμπεριλαμβάνονται ακόμη:
Τα μεσιτικά, τα οποία μπορεί να φτάσουν στο 2% επί της (πραγματικής) αξίας του ακινήτου. Κι αυτά θα είναι αυξημένα καθώς επιβαρύνονται με ΦΠΑ ο οποίος αυξάνεται από 21% σε 23%.
Διάφορα έξοδα όπως τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου (τουλάχιστον 0,475% επί της αξίας του ακινήτου) αλλά και το τέλος μεταγραφής στο ταμείο Νομικών το οποίο επίσης αντιστοιχεί στο 0,125% επί της αξίας του ακινήτου.
πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: