Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Το να χρεοκοπήσει μία τράπεζα δεν είναι απίθανο

Αρκετοί επενδυτές φοβούνται τα σενάρια περί καταστροφής. Αν υπάρξει πτώχευση τραπεζών ή η ίδια η χώρα πτωχεύσει, θα χάσουν τα χρήματά τους. Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας.
Ορισμένες τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον και προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας εάν εμφανίσουν ζημιές σε βαθμό που τα κεφάλαιά τους μειωθούν. Ομως σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που (συστήνεται αυτό το μήνα με κεφάλαια του ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ) και θα βάλει λεφτά στον τραπεζικό κλάδο.
Το να χρεοκοπήσει μία τράπεζα δεν είναι απίθανο. Μπορεί να συμβεί εάν οι καταθέτες αντιδράσουν πανικόβλητοι, όπως έγινε στην Αργεντινή το 2001. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι μας στηρίζει η ΕΚΤ. Τι έγινε στην Αργεντινή; Η κυβέρνηση της χώρας παραδέχτηκε δημοσίως ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις απέναντι στο ΔΝΤ, σε σχέση με τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματός της και το ΔΝΤ αρνήθηκε να «εμβάσει» ένα προγραμματισμένο δάνειο.
Η «τρομακτική» αυτή είδηση είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική, μαζική και ταχύτατη «απόσυρση» των κεφαλαίων από τη χώρα, η οποία προκάλεσε μία τεράστια κρίση σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
Η κυβέρνηση έπεσε και ανέλαβε νέα, η οποία υποτίμησε το πέσος και απαγόρευσε το άνοιγμα των τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων για να αποφύγει τις αγορές δολαρίων εκ μέρους των πολιτών, κάτω από συνθήκες πανικού.
Είναι ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, που έχει υιοθετήσει το ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν τα παραπάνω αλλά και ότι «απαγορεύεται» να μην πετύχουν τα μέτρα. Υπάρχει και το μαξιλάρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την έξοδο από το ευρώ, δεν είναι δυνατή νομικά και δεν μπορεί να επιβληθεί από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: