Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

"Η ευρωπαϊκή βοήθεια έπρεπε να γίνει νωρίτερα"

"Η ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ελλάδα ήταν σωστή, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία Κοινότητα Αλληλεγγύης και μάλιστα, ίσως αυτή θα έπρεπε να έχει βοηθήσει νωρίτερα", τονίζει στην αυστριακή έγκυρη εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος Πέτερ Χάβλικ, του φημισμένου Βιεννέζικου Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Συγκρίσεων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χάβλικ, με την πρόσφατη κρίση έχει γίνει σαφές, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί επειγόντως ένας Μηχανισμός για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων. Ο ίδιος θεωρεί πως τα σημερινά προβλήματα στην παγκόσμια Οικονομία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση της ΕΕ.
Ο γνωστός οικονομολόγος και ειδικός για την Οικονομία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον και πιστεύει ότι η παρούσα κρίση θα ξεπεραστεί. Μάλιστα βλέπει ως πλεονέκτημα το ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης επλήγη το ευρώ, καθώς, όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προωθήθηκαν, κάτι που ενισχύει την ανάκαμψη και ως εκ τούτου συμβάλλει και στην λύση στην κρίση χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Χάβλικ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να περιορίσουν το κρατικό χρέος, χωρίς αυτό να μπορούν να το μειώσουν στο μηδέν. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστεί και μία αναδιάρθρωση των χρεών, ένα σενάριο το οποίο ο ίδιος φοβάται και για την Ελλάδα.
Ως προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο Πέτερ Χάβλικ παραδέχεται ότι αυτές επλήγησαν βαριά από την κρίση, όμως, όπως παρατηρεί, η κατάσταση βελτιώθηκε σχετικά γρήγορα. Στις περισσότερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, τονίζει, η οικονομία αναπτύσσεται από τα τέλη του 2009, ο αναπτυξιακός ρυθμός σε αυτές είναι, κατά κανόνα, υψηλότερος απ΄ ότι στη Δυτική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: