Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Τους εκτέλεσαν γιατί έβλεπα Παγκόσμιο Κύπελλο

H επιθυμία τους να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση την αναμέτρηση της Νιγηρίας με την Αργεντινή τους στοίχησε τη ζωή. Ομάδα ισλαμικής στρατιωτικής οργάνωσης έκανε έφοδο σε σπίτι όπου παρακολουθούσαν κρυφά τον αγώνα ποδοσφαίρου, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας Μογκαντίσου και εκτέλεσε τους δυο άνδρες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ συνέλαβε άλλους δέκα.
Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο που ισχύει σε κάποιες περιοχές της Σομαλίας, η παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου δεν είναι σύμφωνη με το Ισλαμ. Μάλιστα οι αρχές είχαν προειδοποιήσει πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου πως όσοι παραβιάσουν το νόμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.
«Το ποδόσφαιρο έχει ρίζες στους χριστιανικούς πολιτισμούς και το Ισλαμ δεν θα επιτρέψει ποτέ να παρακολουθήσουν αυτό που αποκαλείται Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή είναι η τελευταία μας προειδοποίηση» απείλησε ο Αμπού Γιαχια Αλ Ιρακι λίγες ώρες πριν τη σέντρα του 19ου Μουντιάλ.
Για το θέμα απέφυγε να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σομαλίας Σαιντ Μαχμουντ Νουρ που βρίσκεται στη Νότια Αφρική επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Κάτοικοι της περιοχής Τζούμπα έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Αλ Σαμπαμπ που πιστεύεται πως είναι η μεγαλύτερη ισλαμική στρατιωτική οργάνωση της χώρας, ζητώντας να τους δοθεί άδεια προκειμένου να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Όμως η απάντηση που πήραν ήταν αρνητική, τονίζοντας πως θα συληφθούν αν εκφράσουν παρόμοιο αίτημα.
Και το 2006 που είχε απαγορευτεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ως «έργο του σατανά» είχαν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι όταν μέλη ισλαμικής οργάνωσης έκαναν έφοδο σε κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: