Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Έγδυναν το ΕΣΥ προμηθεύοντας τις ιδιωτικές κλινικές με πανάκριβα μηχανήματα

Μετά από αποκαλυπτική έρευνα υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι την τετραετία 2005-2009 η κυβέρνηση δώριζε τομογράφους και άλλα μηχανήματα υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας σε ιδιωτικές κλινικές την ώρα που το ΕΣΥ είχε χιλιάδες ελλείψεις και αργοπέθαινε.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", οι ιδιωτικές κλινικές λάμβαναν σαν μάννα εξ ουρανού ως δωράκια πανάκριβα μηχανήματα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τετραετίας οι ιδιωτικές κλινικές έλαβαν 388 μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, ψηφιακούς μαστογράφους και άλλα μηχανήματα την ίδια περίοδο που τα δημόσια νοσοκομεία εξοπλίστηκαν με μόλις 45 μηχανήματα!
Έτσι, έγδυναν το ΕΣΥ προμηθεύοντας τις ιδιωτικές κλινικές με πανάκριβα μηχανήματα αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό καθώς το περασμένο έτος δόθηκε μόλις μια άδεια σκοπιμότητας στο δημόσιο την ίδια στιγμή που οι ιδιωτικές κλινικές εξασφάλισαν έντεκα.
Παράλληλα, όποιος ασθενής ήθελα να πραγματοποιήσει εξετάσεις που περιελάμβαναν τη χρήση των εν λόγω μηχανημάτων έπρεπε να χρεώσει έξτρα το ασφαλιστικό του ταμείο μιας και δεν περιλαμβάνονται στο κλειστό νοσήλιο.
Την τακτική αυτή ακολουθούν κατά κόρον πολλά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ και το Αγία Σοφία. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελούν και τα επαρχιακά νοσοκομεία.
Υπολογίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε μήνα μόνο από ένα νοσοκομείο περίπου 150.000 ευρώ.
Τώρα στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων με μηχανήματα υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας όπου η εν λόγω πρόταση αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ήδη η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει υιοθετήσει πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων για την ενιαία προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλων ειδών με μίσθωση συναφών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: