Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων,στο τραπέζι ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ

Η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων σήμανε για την κυβέρνηση, που συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο, ίσως και αύριο, προκειμένου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις και να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να αρχίσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία τα αντίστοιχα έσοδα.
Η πρώτη ανεπίσημη συζήτηση έγινε το περασμένο Σάββατο, σε μια διευρυμένη άτυπη διυπουργική επιτροπή, όπου συμφωνήθηκε κατ΄ αρχήν ότι η βασική κατεύθυνση θα είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.
Ετσι, σε πρώτη φάση προωθούνται οι υποδομές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ακίνητα του Δημοσίου για παραχώρηση σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 20-40 χρόνων. Στο τέλος της περιόδου της σύμβασης τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θα ανήκουν και πάλι στο Δημόσιο, το οποίο εν τω μεταξύ θα επωφελείται από την είσπραξη μισθωμάτων. Οι ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν, θα έχουν την υποχρέωση να αναβαθμίσουν τα εν λόγω ακίνητα, πραγματοποιώντας επενδύσεις και θα εισπράττουν έσοδα από την εκμετάλλευσή τους, ανάλογα με τη συμφωνία. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για επανάληψη του μοντέλου του αεροδρομίου των Σπάτων και της Αττικής Οδού.
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση δεν αποκλείει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του, όπως τα καζίνα, για τα οποία δεν βλέπει κανένα λόγο να τα διατηρεί το Δημόσιο. Επίσης, εκτός από τα καζίνα στη λύση της ιδιωτικοποίησης προσανατολίζεται και για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς η άνοδος της τιμής του νικελίου την έχει καταστήσει ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Σημείο αιχμής αποτελεί, όμως, όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη του Σαββάτου, η τύχη των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Στη σύσκεψη η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επιφυλάξεις που είχε και παλαιότερα διατυπώσει σχετικά με την παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Ετσι, το θέμα παραμένει ανοιχτό, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: