Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

«Κίνητρο» στις επιχειρήσεις να... αντικαταστήσουν τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους με νέους

«Οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα οδηγήσουν σε ένα κύμα απολύσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρωμανιάς και προσθέτει πως «από τις ρυθμίσεις θα θιγούν κατά κύριο λόγο άτομα μεγάλης ηλικίας (κυρίως άνω των 45 ετών), τα οποία δεν θα μπορούν στη συνέχεια να επανενταχθούν εύκολα στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και η μείωση του ποσού των αποζημιώσεων ουσιαστικά δίνει «κίνητρο» στις επιχειρήσεις να... αντικαταστήσουν τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους με νέους, που είναι και φτηνότεροι».Οσον αφορά στους κλάδους που κατά κύριο λόγο θα θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται πως θα είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Βέβαια στη συνέχεια τα προβλήματα με τη μέθοδο του «ντόμινο» αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Λεωνίδας Καραθανάσης, που επισημαίνει πως «οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε διόγκωση του ποσοστού της ανεργίας». Μάλιστα εκτιμά πως από τους 96.000 εργαζόμενους στον τουρισμό:
Περίπου 10% με 15% θα δουλέψει φέτος για μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς καθυστέρησε η επαναπρόσληψη.
Περίπου 5% δεν θα επαναπροσληφθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: