Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Μια μελέτη για τα +++ του θηλασμού

Ο θηλασμός στα βρέφη είναι εξαιρετικά ωφέλιμος και συμβάλλει στην καλύτερη υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Τα μωρά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστική ή γαστρεντερική λοίμωξη.
Η μελέτη των ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου «Έρασμος» του Ρότερνταμ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, επιβεβαιώνει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να τρέφονται τα νεογέννητα, αποκλειστικά μέσω θηλασμού, κατά το πρώτο 6μηνο της ζωής τους.
Η μελέτη διεξήχθη σε 4.100 νήπια που γεννήθηκαν το διάστημα 2002-2006 και διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους 6 μήνες περίπου το 50% των μωρών υπέστη κάποια μόλυνση στην αναπνευστική οδό και σχεδόν το 8% είχε μια γαστρεντερική λοίμωξη. Μεταξύ των επτά μηνών και του πρώτου έτους, το 37% των παιδιών παρουσίασε αναπνευστική λοίμωξη και το 9% είχε στομαχική μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.
Παρατηρήθηκε, δε, ότι ο αποκλειστικός θηλασμός κατά τους πρώτους 6 μήνες λειτούργησε πιο προστατευτικά σε σχέση με τον θηλασμό κατά τους πρώτους 4 μήνες. Ο θηλασμός μείωσε κατά 2/3 τις λοιμώξεις κατά το πρώτο 6μηνο της ζωής του νηπίου, ενώ ο θηλασμός μόνο στο πρώτο 4μηνο μείωσε τις μολύνσεις σε μικρότερο βαθμό (30%-50%).
Βάσει των πορισμάτων της μελέτης, η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μολ υποστηρίζει πως οι εργαζόμενες γυναίκες πρέπει να διευκολύνονται στον θηλασμό, παίρνοντας άδεια από τη δουλειά τους τουλάχιστον για ένα 6μηνο μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ και μετά το εξάμηνο όσες επιστρέφουν στην εργασία τους πρέπει κι εκεί να έχουν τις σχετικές διευκολύνσεις, για να συνεχίζουν τον θηλασμό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε συνέστησε τη χρήση ειδικών αντλιών μαστού, ώστε να εξάγουν το μητρικό γάλα, για να το πιει αργότερα το μωρό.
πηγή:zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: