Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Κυρώσεις για τα δημόσια ελλείμματα.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν απόψε για την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού κυρώσεων και για την έγκαιρη επέμβαση επί των χωρών με υπερβολικά κρατικά ελλείμματα, προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Μία συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών στο Λουξεμβούργο υπό τον Βαν Ρομπέι, προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων που προβλέπει το Σύμφωνο για τα δημόσια ελλείμματα.
Οι κυρώσεις θα αποφασίζεται να εφαρμόζονται όποτε μία χώρα δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τις προειδοποιήσεις των άλλων χωρών για την απόκλιση των δημοσίων οικονομικών της, ή όταν το συνολικό επίπεδο του χρέους της αυξάνεται γρήγορα.
Μία άλλη καινοτομία που εξετάζει η ΕΕ να εφαρμόσει είναι η αυστηρότερη επιτήρηση στο μέλλον του συνολικού χρέους, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και όχι μόνον τα ετήσια ελλείμματα.
Η κεντρική ιδέα είναι να ενεργοποιείται ο μηχανισμός για το υπερβάλλον έλλειμμα αρκετά νωρίτερα για όσες χώρες, το χρέος των οποίων δεν μειώνεται στα εκτιμώμενα χρονικά διαστήματα.
Οι υπουργοί σκοπεύουν να απευθυνθούν στις Βρυξέλλες για να καταθέσει προτάσεις σχετικά με το ποιόν των κυρώσεων-όπως η αναστολή της καταβολής ορισμένων κοινοτικών επιδοτήσεων προς τις υπότροπες χώρες.
πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: