Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

Στο διάστημα που η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία έγιναν πολλές εξαγγελίες περί μείωσης του δημοσίου τομέα και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά πολλά μέτρα έχουν μείνει στα χαρτιά. Από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης προέκυψε πως το πρόγραμμα πάει καλά στις μειώσεις δαπανών, αλλά όχι και στην αύξηση των εσόδων.
Από μια πρόχειρη καταγραφή στις μειώσεις δαπανών προκύπτει πως αυτές έγιναν κυρίως από τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων και όχι γιατί το κράτος έκλεισε τις χιλιάδες ‘μαύρες’ τρύπες.
Την ίδια ώρα, καταγράφονται παλινωδίες στις πολιτικές της κυβέρνησης, παλινωδίες που στοιχίζουν πολλά χρήματα στον έλληνα φορολογούμενο. 235 ημέρες μετά δεν έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των φαρμάκων που μάλιστα στοιχίζουν περισσότερα χρήματα από πέρυσι.
Και ενώ ο μεγάλος ασθενής στη χώρα είναι ο δημόσιος τομέας, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτεθεί στα έσοδα του ιδιωτικού τομέα ο οποίος δεν παράγει ελλείμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή φόρου 20% στη διαφημιστική δαπάνη σε μια αγορά που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια.Την ώρα που η κρατική τηλεόραση ανεξέλεγκτη συνεχίζει την σπατάλη σε περίοδο κρίσης, έχοντας βέβαια ως προίκα το ανταποδοτικό τέλος. Παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού πως στην κρατική τηλεόραση υπάρχει μείωση δαπανών κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται.
Γαλλία και Γερμανία υπολογίζουν ήδη τις πιθανές απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, επαναφέροντας τη συζήτηση στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Οι ελεγκτές της Κομισιόν, στην πρώτη έκθεσή τους μετά την υπογραφή του μνημονίου επισημαίνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως είναι η κοινωνική αναταραχή, ο πληθωρισμός και η ύφεση. Οι δε αγορές φαίνεται να προεξοφλούν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, με τις πιθανότητες της χώρας να κηρύξει στάση πληρωμών να υπερβαίνουν το 45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: