Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Κλιματιστικό στους επεξεργαστές βάζει η NEC

Ένα… αστείο ερώτημα που θέτουν οι overclockers είναι το «πότε θα δούμε aircondition στον επεξεργαστή;». Η απάντηση έφθασε από το τμήμα R&D της NEC, με τη μορφή μηχανισμού που λειτουργεί περίπου όπως τα γνωστά κλιματιστικά. Ο μηχανισμός βασίζεται σε ένα κλειστό κύκλωμα μεταφοράς οικολογικού CFC, το γνωστό χημικό που συχνά ονομάζουμε «φρέον».

Το χημικό μπορεί να βρεθεί σε δύο καταστάσεις, υγρό όταν είναι ψυχρό και αέριο όταν θερμανθεί. Ο μηχανισμός έρχεται σε επαφή με τον επεξεργαστή μέσα από μια «κεφαλή» η οποία περιέχει το υγρό CFC. Όταν ο επεξεργαστής θερμανθεί, το υγρό CFC εξαερώνεται παγιδεύοντας την θερμική ενέργεια και απομακρύνοντας την από την κεφαλή και κατ' επέκταση από τον επεξεργαστή.
Ακολούθως, μέσα ένα σύστημα σωλήνωσης, το αέριο διακινείται προς το «ψυγείο», δηλαδή έναν μηχανισμό με ανεμιστήρα ο οποίος ψύχει και πάλι το αέριο CFC μετατρέποντας το σε υγρό για να ξαναρχίσει ο κύκλος.

Αν και δεν πρόκειται για κάποια νέα ιδέα, αυτό που κατάφερε η NEC είναι να φθάσει την απόδοση του στα αναγκαία επίπεδα για το TDP των σύγχρονων επεξεργαστών, ενώ παράλληλα να μειώσει το κόστος κατασκευής κατά 70% σε σύγκριση με άλλες λύσεις.

Σημαντικός παράγοντας για την εμπορική επιτυχία μια τέτοιας διάταξης είναι εκτός του χαμηλού κόστους παραγωγής και η τεράστια μείωση στην κατανάλωση ενέργειας που αγγίζει το 80% σε σύγκριση με συστήματα αερόψυξης.

Σύμφωνα με τη NEC, το σύστημα θα είναι διαθέσιμο στους κατασκευαστές servers σε ένα χρόνο ενώ οι προσωπικοί υπολογιστές θα «δροσιστούν» αργότερα.
πηγή:e-club.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: