Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Φοβού τους εφοριακούς και στις ΔΟΥ τρέχουσι...

Μετά τους ελέγχους στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και τη δημοσιοποίηση της λίστας με επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις εφορίες από οφειλέτες που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους πριν τους προλάβουν τα σημειώματα της εφορίας.
Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει λίστα με ονόματα 1.520 οφειλετών που εντοπίστηκαν να διαθέτουν τουλάχιστον τρία ακίνητα, αλλά αρνούνται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ!
Στα γκισέ της εφορίας οδηγεί χιλιάδες φορολογουμένους - οφειλέτες του Δημοσίου ο φόβος της διαπόμπευσης αλλά και των αυστηρών κυρώσεων, που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Μετά τους ελέγχους στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και της δημοσιοποίησης λίστας με επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν αλλά και της επικείμενης δημοσιοποίησης νέας λίστας, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις εφορίες της χώρας από οφειλέτες που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους πριν τους προλάβουν τα σημειώματα της εφορίας. Σημειώματα με τα οποία θα ειδοποιούνται για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που ξεκινούν από τα ομαδικά κατασχετήρια και φθάνουν μέχρι τη διενέργεια πλειστηριασμών με διαδικασίες-εξπρές.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του λίστα με τα ονόματα 1.520 οφειλετών που εντοπίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να διαθέτουν στην κατοχή τους τουλάχιστον τρία ακίνητα (!), αλλά να εξακολουθούν να αρνούνται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ!
Δεν αποκλείεται μάλιστα να δημοσιοποιηθεί η σχετική λίστα την ερχόμενη εβδομάδα με τα αρχικά των ονομάτων τους.
Το παράδοξο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των επαφών (τηλεφωνικών ή επισκέψεων) στις εφορίες προέρχεται από μικροοφειλέτες και όχι, όπως θα περίμενε κάποιος, από τα μεγάλα ψάρια που εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Η εξήγηση έχει να κάνει με το ότι τα περισσότερα από τα χρέη των μεγαλοοφειλετών βρίσκονται στη διαδικασία της δικαστικής επίλυσης με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι διαδικασίες είσπραξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα συνολικό ύψος ληξιπρόθεσμων χρεών 32 δισ. ευρώ, τα 24 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως μη εισπράξιμα (λόγω πτωχευμένων επιχειρήσεων, εταιρειών φαντασμάτων, ΔΕΚΟ κ.λπ.) και μόλις τα 8 - 10 δισ. ευρώ θεωρούνται ότι μπορούν να εισπραχθούν. Είναι εντυπωσιακό ότι περισσότερα από 8.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ έκαστο, με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή να φτάνει τα 20,04 δισ. ευρώ!
Μερικά μάλιστα χρέη εκκρεμούν αδικαιολόγητα για μεγάλη χρονική περίοδο που φτάνει μέχρι και τα 13 χρόνια! Ακριβώς για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχώρησε στην αύξηση από 10% στο 25% του ποσοστού της προκαταβολής επί των χρεών που απαιτείται για την προσφυγή στο δικαστήριο.
Παράλληλα, ο χρόνος άσκησης προσφυγής περιορίστηκε από τους 6 μήνες στις 30 μέρες, ενώ μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση θα «τρέχουν» οι προσαυξήσεις. Υπολογίζεται ότι από τους 700.000 οφειλέτες, οι 500.000 χρωστούν μόλις έως 2.000 ευρώ, 140.000 χρωστούν από 2.000 έως 20.000 ευρώ, 25.000 από 20.000 έως 100.000 και 3.500 από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: