Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Ντόμινο η ελληνική κρίση

Ο φόβος για ντόμινο επιταχύνει τη βοήθεια προς την Ελλάδα.Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η ελληνική κρίση χρέους θα εξελιχθεί σε παγκόσμια, οι ηγέτες των 16 μελών της Ευρωζώνης επικυρώνουν το βράδυ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου, τον μηχανισμό στήριξης. Δράση αναλαμβάνει και η G7. Οι υπουργοί οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη,χτες το μεσημέρι. Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, η παγκόσμια οικονομία θα παραλύσει, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Εν τω μεταξύ στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Ναότο Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες του G7 θεωρούν ανεπιθύμητες τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Η σημερινή συζήτηση δείχνει τις ανησυχίες των ηγετών των πλέον αναπτυγμένων οικονομιών για την κλιμάκωση των κινδύνων που συνιστούν για την ανάκαμψη τα δημόσια χρέη χωρών όπως η Ελλάδα. «Χρειάζεται να κάνουν κάτι. Οτιδήποτε δοκίμασαν μέχρι τώρα απέτυχε να πείσει τις αγορές πως ελέγχουν την κατάσταση» δήλωσε ο Μπράιαν Τζάκσον, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Royal Bank of Canada στο Χονγκ Κονγκ. Συμπλήρωσε, δε, πως ο κίνδυνος είναι πως εάν δεν υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η συζήτηση αυτή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό.
Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: