Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Ουσιαστική ευκαιρία ή απλή ένεση μορφίνης;

Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης: Ουσιαστική ευκαιρία ή απλή ένεση μορφίνης;
Η γαλλική Liberation εκφράζει τις ανησυχίες της για την μετά το πακέτο εποχή: «Πώς θα εξομαλυνθούν οι σοβαρές διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εθνικών οικονομιών, όπως π.χ. της Γερμανίας και της Ελλάδας;
Είναι διατεθειμένοι οι 27 να αποδεχθούν τη συρρίκνωση της εθνικής τους κυριαρχίας για να συντονιστεί η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και η δημοσιονομική πειθαρχία; Εάν δεν είναι διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο, τότε το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης λειτουργεί μόνον σαν ένεση μορφίνης, όπως αποδέχθηκε ήδη και το ΔΝΤ».
Η επίσης γαλλική Le Monde στο ίδιο πνεύμα σημειώνει: «Η έλλειψη ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης και δημοσιονομικής αλληλεγγύης, οι ανισότητες στον ανταγωνισμό, τα προβλήματα ανάπτυξης και η έλλειψη σταθερής πιστοληπτικής ικανότητας του ευρωπαϊκού Νότου είναι τα δομικά προβλήματα που έχει η ΕΕ.
Έτσι το πακέτο στήριξης μπορεί να ρίχνει τον πυρετό, αλλά δεν θεραπεύει τον ασθενή».
Η ισπανική El Periodico de Catalalunya ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Γερμανία, για τις παλινωδίες της κ. Μέρκελ και την αμφισβήτησή της μετά τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία: «Για την Ευρώπη οι εξελίξεις στη Γερμανία συνιστούν μία ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση. Διότι εάν η Γερμανίδα καγκελάριος αμφισβητείται στη χώρα της, τότε η ΕΕ θα αποπροσανατολιστεί ακόμη περισσότερο».
Τέλος η γερμανική Frankfurter Rundschau βλέπει στη συναίνεση των χωρών της ευρωζώνης για το πακέτο στήριξης την ευκαιρία για μια πιο στενή συνεργασία των χωρών - μελών της ΕΕ:
«Οι κανόνες που απαγορεύουν τη στήριξη μιας χώρας από άλλες χώρες - μέλη δεν ισχύουν πια. Ενδιαφέρον μάλιστα είναι το γεγονός ότι μόνον στη Γερμανία ερμηνεύεται αυτή η πραγματικότητα σαν σπάσιμο των ταμπού. Στις περισσότερες χώρες θεωρείται αυτονόητο οι κεντρικές τράπεζες να παρεμβαίνουν σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.
Δεν είναι ασφαλώς το καλύτερο μέτρο, αλλά είναι καλύτερο από το να αφήσουμε να καταρρεύσει ένα ολόκληρο οικοδόμημα. Στην ουσία η γερμανική άποψη περί χρηματικής και οικονομικής πολιτικής το Σαββατοκύριακο απέτυχε.
Έτσι τώρα μας παρουσιάζεται η ευκαιρία να αναδιαμορφώσουμε εκ νέου την ΟΝΕ. Πρέπει να την αδράξουμε».
πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: