Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Χρυσός σπάει τα ρεκόρ αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι

Ο κ. Ricardo V. Lago, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε πως η πρόβλεψή του είναι πως πριν τον Δεκέμβριο του 2011 θα δούμε τον χρυσό στα 1.500 δολάρια η ουγκιά. Οπως πρόσθεσε, η παγκόσμια προσφορά χρήματος έχει αυξηθεί 100% τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ η παγκόσμια προσφορά χρυσού μόνο 16%. Αυτό εξηγεί το γιατί οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί τόσο πολύ και γιατί οι επενδυτές όλο και περισσότερο θέλουν τον χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους.
Για κάποιους αναλυτές, υπάρχουν και κίνδυνοι πως το πολύτιμο μέταλλο μετά από το δυναμικό του ράλι εφέτος, θα χτυπήσει την πόρτα της διόρθωσης. Σε αυτούς τους κινδύνους τοποθετούν τα υπεραγορασμένα πλέον επίπεδα, καθώς και την τεχνική εικόνα του πολύτιμου μετάλλου (καθώς έχει διορθώσει από το ρεκόρ των 1248,95 δολαρίων η ουγκιά που ήταν το πρόσφατο ρεκόρ του).
Σε ό,τι αφορά το μακροπρόθεσμο διάστημα, το μέταλλο μπορεί να απειληθεί από την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα.
Η αύξηση των επιτοκίων θα μείωνε την ελκυστικότητα της διατήρησης των θέσεων των επενδυτών σε χρυσό, καθώς είναι ένα asset το οποίο δεν έχει επιτόκιο (interest free).
Πάντως, αυξήσεις επιτοκίων κάθε άλλο παρά αναμένονται στο εγγύς μέλλον. Οπως τονίζει ο οικονομολόγος της CIBC Capital Markets κ. Peter Buchanan, η Fed δεν αναμένεται να ξεκινήσει την πολιτική σύσφιξης των επιτοκίων πριν το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: