Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Τορπίλη βύθισε την νοτιοκορεάτικη κορβέτα

Οι εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν τις συνθήκες βύθισης νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου το Μάρτιο, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη στο πλοίο προκλήθηκε από πλήγμα με τορπίλη, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η ομάδα των Νοτιοκορεατών και ξένων εμπειρογνωμόνων, εντόπισε ίχνη από εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται σε τορπίλες. Τα ίχνη αυτά βρέθηκαν σε αρκετά σημεία του σκάφους που βυθίστηκε, όπως και μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τορπιλών, σύμφωνα με την πληροφορία του Yonhap, που επικαλείται υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δεν έχουν κατηγορήσει επισήμως τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση του πλοίου, αλλά θεωρείται "κοινό μυστικό" ότι οι Βορειοκορεάτες τορπίλισαν την 1.200 τόνων κορβέτα "Cheonan", κοντά στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα, πιθανώς σε αντίποινα για την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε πλοία των δύο κορεατικών κρατών, τον περασμένο χρόνο.
Το μέταλλο και τα χημικά που εντοπίστηκαν στο βυθισμένο πλοίο είναι συμβατά με ένα τύπο τορπίλης που κατασκευάζεται στη Γερμανία. Αυτό οδηγεί τους εμπειρογνώμονες στην εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να συγκαλύψει την εμπλοκή της στο επεισόδιο, αποφεύγοντας τη χρήση όπλων που προμηθεύεται από την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Yonhap.
πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: