Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Πρόταση-σοκ:Σύνταξη στα...70!


Πρόταση-σοκ, για κάθετη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλη την Ευρώπη, με την προοπτική να μην παίρνει κανείς σύνταξη πριν από το... 70ό έτος έως το 2060 καταθέτει η Κομισιόν. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα σημάνει διαδοχικές αυξήσεις των ορίων ηλικίας, πέραν του 65ου έτους τα επόμενα χρόνια
Οπως αποκάλυψε χθες η γερμανική έκδοση των «Financial Times», επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής, η βασική κατεύθυνση του σχεδίου είναι πως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα πρέπει, κατά μέσο όρο, να λαμβάνουν σύνταξη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός τρίτου του ενήλικου βίου τους.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Το δε σκεπτικό της Κομισιόν βασίζεται στη διαπίστωση πως ο πραγματικός μέσος όρος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη είναι οριακά πάνω από τα 60 έτη, τη στιγμή που το αντίστοιχο επίπεδο σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι τα 63,5 έτη για τους άνδρες και τα 62,3 για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλούνται οι «Financial Times Deutschland», η Κομισιόν επισημαίνει πως η αύξηση των ωρών εργασίας και η επιμήκυνση του εργασιακού βίου είναι μονόδρομος διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε «έναν επώδυνο συνδυασμό μικρότερων συντάξεων και υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών».
Στο έγγραφο σημειώνεται ακόμη πως το 2060 θα έχει αυξηθεί σημαντικά και το προσδόκιμο ζωής και οι Ευρωπαίοι, κατά μέσο όρο, θα ζουν επτά χρόνια περισσότερο. Τούτο σημαίνει ότι, προοδευτικά, το όριο για τη συνταξιοδότηση μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 70ό έτος ηλικίας, με δεδομένη την πρόθεση να μην ξεπερνά η διάρκεια του συντάξιμου βίου το ένα τρίτο (δηλαδή, περίπου 18 χρόνια) της ενήλικης ζωής κάθε πολίτη. Για την ακρίβεια, προοπτικά και συνυπολογίζοντας το προσδόκιμο ζωής, το πανευρωπαϊκό μέσο όριο για τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να φθάσει στα 69,8 έτη, καίτοι επί του παρόντος ο άμεσος στόχος είναι να διαμορφωθεί στα 65 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: