Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Η διάσωση της Ελλάδας απαίτηση του Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη, για να επιτύχει την έγκριση του σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας.
Αυτό δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας El Pais.
«Ο Νικολά Σαρκοζί απαίτησε την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, την ανάληψη συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την El Pais, η οποία δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έκανε την αποκάλυψη.
Η απόφαση για τη διάσωση ης Ελλάδας δεν ελήφθη εύκολα, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας.
«Ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ», σύμφωνα με άλλο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας.
«Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει τη Μέρκελ για διάσπαση του παραδοσιακού γαλλο-γερμανικού άξονα, σύμφωνα με άλλον παρευρεθέντα στην κομματική συνάντηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, την Τετάρτη. Η El Pais, πάντως, σημειώνει ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί εδώ και μερικές ημέρες δραματική ρητορική προς τα μέλη του κόμματός του, για να πεισθούν για τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες η ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: