Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Σε θυρίδες και σεντούκια τα χρήματα του κοσμάκι

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται αρχίσει την παραγωγής τραπεζογραμματίων και μάλιστα χαρτονομισμάτων των δέκα ευρώ, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας, όπως δηλώνουν, χαρακτηριστικά, οι αρμόδιοι.Τα υλικά για την παραγωγή τραπεζογραμματίων, φορτώθηκαν στο Λιχτενστάιν σε τριαξονικό φορτηγό με φινλανδικές πινακίδες.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε το εύλογο ενδιαφέρον οικονομικών κύκλων για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην πιστοποιημένη έλλειψη τραπεζογραμματίων στην αγορά λόγω της ενισχυόμενης τάσης υπεραποταμίευσης -κυρίως των νοικοκυριών- σε θυρίδες και σεντούκια. Το γεγονός αυτό παραδέχονται και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στη φημολογούμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα και τη λογική των αρμοδίων της FED, τυπώνοντας πληθωριστικό νόμισμα, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ρευστότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Το τελευταίο σενάριο, αν και λογικότατο, κρίνοντας κανείς από την αμερικανική εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, εντούτοις χαρακτηρίζεται ως «πολύ πρόωρο» από οικονομικούς παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά και τη θεαματική μεταστροφή των Ευρωπαίων ηγετών, που συντελέστηκε την προηγούμενη Κυριακή. Το σενάριο αυτό, αν ενεργοποιηθεί, θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το καλοκαίρι, σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι.
πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: