Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Έντονες συζητήσεις για εθελούσια αποχώρηση του Δημητρίου

ΒΟΣΤΩΝΗ.- Έντονη συζήτηση διεξάγεται τις τελευταίες μέρες τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος το περασμένο Σαββατοκύριακο, όσο και σε υψηλά ιστάμενους Ομογενειακούς κύκλους, για πιθανή εθελούσια αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής.
Οι γνώστες του θέματος αποδίδουν την πιθανή αυτή εξέλιξη σε δύο βασικούς λόγους: Πρώτον στο προχωρημένο της ηλικίας του, καθότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος άγει προς το 83ο έτος της ηλικίας του και δεύτερο στη διαρκή συσσώρευση ποικιλόμορφων και ποικιλώνυμων προβλημάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται και τα οποία, πιστεύεται στο Φανάρι, έχουν οδηγήσει σε τελμάτωση τον εκκλησιαστικό βίο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Οι φήμες αυτές εντάθηκαν την Τρίτη 27 Απριλίου στην Αθήνα όταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ενώ η δήλωση του στον πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό συν τοις άλλοις και , πυροδότησε ακόμα πιο πολύ τις διάφορες φήμες και συζητήσεις.
Είναι γεγονός πως εδώ και αρκετό καιρό στο Φανάρι γίνεται συζήτηση για την Αμερική, η οποία εντάθηκε έπειτα από την τελευταία επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο για το συνέδριο της Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον καθαρισμό του ποταμού Μισισιπή που συνέπεσε με την επέτειο συμπλήρωσης δέκα χρόνων στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Ο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι παρόλο ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την εδώ παραμονή του, των τριών και πάνω εβδομάδων, επαινούσε και αναφερόταν με λόγια φιλόφρονα για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, κατά την επιστροφή του στο Φανάρι ομολόγησε ότι , πράγμα για το οποίο συνεμαρτύρησε και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος, ο οποίος υπενθυμίζεται ήταν μέλος της Πατριαρχικής συνοδείας κατά την εν Αμερική επίσκεψη.
Οι εν Φαναρίω προσάπτουν στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και αδυναμία να επιβληθεί στους εν Αμερική επί τιμή Μητροπολίτες, παρά το γεγονός ότι εκείνος είναι ο κατ’ εξοχήν ποιμενάρχης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου, κι εκείνοι απλώς γι’ αυτό κι όταν ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται τις κατά τόπους Μητροπόλεις και ιερουργεί, μνημονεύεται ως ποιμενάρχης.
Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αν και δεν συζητά το θέμα της πιθανής του αποχώρησης επίσημα, εν τούτοις ο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τόσο στο παρελθόν, όσο και προχτές το Σαββατοκύριακο στο Πατριαρχείο ευσχημόνως υπέδειξε ως διάδοχό του τον Επίσκοπο Τρωάδος Σάββα, πρώην Πρωτοσύγκελλο του με το σκεπτικό ότι είναι . Αυτός μάλιστα ήταν και ο κύριος λόγος που τον απάλλαξε από τα καθήκοντα της Πρωτοσυγκελίας για να μην εξακολουθήσει να φθείρεται αφού δημιουργούσε διαρκώς συγκρουσιακές καταστάσεις με τις κοινότητες και τα κοινοτικά συμβούλια και του ανέθεσε την άνευ μεγάλης σημασίας θέση του επικεφαλής του Τμήματος Εκκλησίας και Κοινωνίας.
Περισσότερα:http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=7753:2010-05-01-02-52-21&catid=81:2010-03-22-15-18-57&Itemid=60

Δεν υπάρχουν σχόλια: