Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Ονομαστική ψηφοφορία

Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, μετά από αίτημα που υπέβαλε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης ζήτησε επίσης για την ψήφιση του νομοσχεδίου να εφαρμοστεί το άρθρο 28 του Συντάγματος παράγραφος 3, που απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφους, καθώς -όπως υποστήριξε- «εκχωρεί εθνικές αρμοδιότητες στο ΔΝΤ και ΕΕ». Με το αίτημα αυτό συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος είπε πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει τα μέτρα υπό τη μορφή νομοσχεδίου και επομένως δεν μπορεί να υπάρξουν οι διαδικασίες που προβλέπονται για τις κυρώσεις συμφωνιών και μνημονίων με οργανισμούς ή χώρες.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων έγιναν κάτω από τα χθεσινά οδυνηρά επεισόδια, αλλά και την μεγάλη διαδήλώση των πολιτών κατά τα μέτρα. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Φλωρίδης, δείχνοντας και τις αντιδράσεις για τα μέτρα που υπάρχει και μέσα στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, είπε χαρακτηριστικά: «για να εξισορροπηθούν οι μειώσεις των μισθών πρέπει να πέσουν οι τιμές και δυστυχώς λυπάμαι αλλά θα πω ότι δεν έχει γίνει τίποτα στο επίπεδο των τιμών… η χώρα ή είναι σε πόλεμο και χρησιμοποιεί συνθήκες πολέμου, αλλιώς δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν σαν να είναι σε σχολική εκδρομή…». Η τελευταία αυτή αναφορά του κ. Φλωρίδη εκλήφθηκε ως ευθεία βολή κατά της υπουργού Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Ο εισηγητής και γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τασούλας υποστήριξε ότι «εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε θα δεν διαιρεί αλλά καλεί σε συστράτευση και αυτό δεν τον κάνει». Σημείωσε ότι η ΝΔ διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, ενώ επί των άρθρων θα ψηφίσει εκείνα στα οποία συμφωνεί.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος άσκησε σκληρή κριτική κατά των μέτρων του ΔΝΤ και της ΕΕ που θα προκαλέσουν νέες λαϊκές επιδρομές και θα διαλύσουν το κοινωνικό κράτος. Σφοδρή επίθεση για προβοκάτσια επίσης έκανε και στο ΛΑΟΣ λέγοντας πως αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί που πάνε χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη. Όπως αυτοί που έκαψαν το Πολυτεχνείο, το Κ. ΜΑΡΟΥΣΗ, αυτοί που δολοφόνησαν τον Τεμπονέρα στην Πάτρα.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στα μέτρα, είπε ότι οι ηγεσίες πρέπει να λαμβάνουν ευθύνες και στα δυσάρεστα και ότι η χώρα αυτή την στιγμή έχει ανάγκη να παρθούν αυτές οι αποφάσεις. «Με το να στηρίζεις τα μέτρα αυτά δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την κυβέρνηση αλλά την χώρας».

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απέρριψε τα μέτρα και υποστήριξε για μια ακόμη φορά την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: