Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

"Πάρτι τέλος" στις αγορές

Μια μέρα κράτησε το πάρτι στα χρηματιστήρια και την αγορά συναλλάγματος. Χθες οι δείκτες στις διεθνείς αγορές γύρισαν πάλι στο κόκκινο, ενώ το ευρώ πήρε πάλι την κατιούσα. Αλλά όχι με τον καταιγιστικό ρυθμό της προχθεσινής ανόδου, κάτι που επιτρέπει την ερμηνεία της φυσιολογικής... διόρθωσης -κι όχι απαραίτητα τη διαπίστωση ότι η ιστορική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Κυριακής δεν έχει το ποθούμενο αποτέλεσμα. Ο χρόνος θα δείξει.
Πάντως, το πακέτο μαμούθ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποφάσισε να στήσει ως ανάχωμα η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του ευάλωτου Νότου, λειτούργησε και χθες θετικά στην αγορά ομολόγων, με τα spread των ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συνεχίζουν να πέφτουν, αν και με βραδύτερο ρυθμό απʼ ό,τι τη Δευτέρα. Για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο το spread χθες κινήθηκε γύρω στις 460 μονάδες βάσης.
Στο μεταξύ επιθέσεις δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απόφασή της να αγοράσει κρατικά ομόλογα, καθώς οι υπέρμαχοι της νομισματικής ορθοδοξίας -με πρώτο τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Άξελ Βέμπερ- φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θα πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι υπό τις πιέσεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βάζει το ένα τρίτο του ποσού, το πακέτο μαμούθ συνοδεύεται και από επιτάχυνση των μέτρων λιτότητας στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεσμεύτηκαν να μειώσουν περισσότερο το έλλειμμά τους φέτος, με περαιτέρω αύξηση των φόρων και μείωση των δημόσιων δαπανών.
Αλλά και η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το «πάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων για την επόμενη τριετία καθώς και το κόψιμο κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών που είχε προαναγγείλει, ενώ η Ιταλία προχωρά στην περικοπή κάποιων υπέρογκων δημοσίων δαπανών, αρχής γενομένης από τον πανάκριβο στόλο των αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.
Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωνε ότι η ελληνική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει και τις αμερικανικές τράπεζες εάν δεν αντιμετωπιστεί. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στο Reuters ένας από τους γερουσιαστές που συμμετείχε σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση με τον Μπερνάνκι σχετικά με την ελληνική κρίση, την κατάσταση στην Ευρωζώνη και τις αγορές συναλλάγματος
πηγή:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: