Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Δεν θα υποστηρίξουμε το ευρώ

Η Βρετανία δε θα συμμετάσχει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης παρόμοιο με το ΔΝΤ για τη δημιουργία του οποίου συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Ecofin στις Βρυξέλλες.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ ξεκαθάρισε πως το Λονδίνο επιθυμεί να κάνει ότι μπορεί για τη σταθεροποίηση των αγορών, αλλά δεν θα υποστηρίξει το ευρώ, το οποίο άλλωστε δεν έχει υιοθετήσει.
«Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι δρώντας μαζί μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Ντάρλινγκ φθάνοντας στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν θέλουμε να κινδυνεύσει η ανάκαμψη που έχει αρχίσει να παρατηρείται. Σε αυτό θα παίξουμε το ρόλο που μας αναλογεί. Αλλά σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη του ευρώ, αυτό προφανώς είναι για τις χώρες της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού ΔΝΤ» το οποίο θα μπορεί να συνδράμει τάχιστα χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας.
Το θέμα παρουσιάστηκε ως υψηλής προτεραιότητας την Παρασκευή κατά τη σύσκεψη του Eurogroup, σε επίπεδο κορυφής, προκειμένου να προστατευτεί το κοινό νόμισμα, εν μέσω φόβων για διάχυση της κρίσης στο νότο της Ευρωζώνης.
Η Βρετανία, εκτός του ότι δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη, θεωρεί ότι για την παροχή στήριξης σε περιπτώσεις ανάλογων κρίσεων, υπάρχει ήδη το ΔΝΤ, το οποίο διαθέτει τα κεφάλαια και την απαραίτητη τεχνογνωσία.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: