Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Σε...«λάθος κατεύθυνση» ή ο γιαλός είναι στραβός...

Αντιμέτωπη με ευρεία κοινωνική δυσπιστία βρίσκεται η ΝΔ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή. Σύμφωνα με την έρευνα επτά στους δέκα πολίτες (7 στους 10), αλλά και 6 στους 10 ψηφοφόροι της δείχνουν πεπεισμένοι ότι πορεύεται σε...«λάθος κατεύθυνση», ενώ σχεδόν ο ένας στους 3 πολίτες (47%) πιστεύει ότι η επάνοδός της στην εξουσία θα αργήσει αρκετά.
Το ενδεχόμενο διάσπασής της θεωρείται πλειοψηφικά πιθανό, όχι μόνο στο σύνολο του εκλογικού σώματος (61%, 6 στους 10 ερωτηθέντες), αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος (54%, 5 στους 10 ψηφοφόρους της).
Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να διαγράψει την Ντόρα Μπακογιάννη επικροτείται από το συνολικό εκλογικό σώμα (52% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως σωστή), αλλά και από την πλειοψηφία των πρόσφατων ψηφοφόρων του κόμματος (61%).
Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από την πρώην υπουργό Εξωτερικών τυγχάνει περιορισμένης κοινωνικής υποστήριξης, καθώς μόλις 23% των ερωτηθέντων και, αντιστοίχως, 20% των ψηφοφόρων της ΝΔ (2 στους 10) δείχνει να επικροτεί μια παρόμοια προοπτική, ενώ ο «πυρήνας» της δυνητικής εκλογικής του υποστήριξης με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται σε 7%.
Ισχυρό πλήγμα δέχεται η εικόνα του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Το 55% των ερωτηθέντων (39% στη ΝΔ) τον υποδεικνύει ως τον κύριο υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, οι αρνητικές κρίσεις για το πρόσωπό του προσεγγίζουν το 76%, ενώ η δημοτικότητά του είναι ελλειμματική, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος (46%, έναντι 49% θετικών).
Επίσης, 8 στους 10 πολίτες (79%) αλλά και 7 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ (68%) πιστεύουν ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει πλέον μέλλον στην πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: