Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Η μάχη με την διαρροή,είναι όμως πολύ το πετρέλαιο

Τα συνεργεία της εταιρείας δίνουν από την Παρασκευή μάχη με το χρόνο, προκειμένου να σταματήσουν ή να περιορίσουν κατά πολύ τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ.Δύο ομάδες επιστημόνων υπολόγισαν ότι από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν από 1,9ώς 3,8 εκατ. λίτρα πετρελαίου την ημέρα. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ώς σήμερα έχουν διαρρεύσει συνολικά 68 εκατ. λίτρα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ το χειρότερο σενάριο ανεβάζει την ποσότητα του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα στα 148 εκατ. λίτρα.
Αν η επιχείρηση αποτύχει, η εταιρεία έχει εναλλακτικά σχέδια. Λέει ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε δύο βοηθητικά πηγάδια, καθώς αυτό θεωρείται η μόνη λύση που απομένει για τη διακοπή της διαρροής. Θα περάσουν, όμως, εβδομάδες προτού ολοκληρωθούν αυτές οι γεωτρήσεις.
Επιστήμονες, ειδικοί στη θαλάσσια ζωή, δήλωσαν ότι εντόπισαν μια νέα, τεράστια κηλίδα που πιστεύουν ότι προέρχεται από πετρέλαιο, βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Κόλπου και σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την κατεστραμμένη γεώτρηση. Πιστεύουν ότι η κηλίδα δημιουργήθηκε από τη χρήση χημικών που έριξε η ΒΡ για τον καθαρισμό της κηλίδας σε βάθος 1,6 χμ. από την επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: