Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Προσοχή στα αντηλιακά και συνιστάται σωστή διατροφή

Προσοχή όχι μόνο ως προς την έκθεση στον ήλιο αλλά και τη συνεχή χρήση των αντηλιακών, συνιστούν οι ειδικοί, καθώς τα διάφορα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μετατραπούν σε μεταλλαξιογόνες ενώσεις.
«Το δέρμα των περισσοτέρων ανθρώπων είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον: στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο, σε αερίους ρύπους, π.χ. όζον, διοξείδια του θείου και του αζώτου. Στο δέρμα εφαρμόζονται διάφορες χημικές ουσίες με κρέμες, διαλύματα, αλοιφές, τοξικά υλικά του νερού, π.χ. χλώριο, διαλυμένα μεταλλικά ιόντα, αποσμητικά και αντιιδρωτικά που περιέχουν άλατα αργιλίου, προϊόντα βακτηρίων του δέρματος ή άλλα που περιέχονται και απεκκρίνονται με τον ιδρώτα. Πολλά από τα σώματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να καταλύσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ελευθέρων ριζών»
Για την προφύλαξη από τις ελεύθερες ρίζες συνιστάται σωστή διατροφή, η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η βιταμίνης Ε (σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ελιές , ξηροί καρποί) και C (φρούτα), καροτενοειδή, λυκοπένιο, φλαβονοειδή και ανθοκυάνες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά, αν είναι δυνατόν ωμά, λίγο κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο, τσάι και σοκολάτα. Επίσης συνιστάται προσεκτική και βαθμιαία έκθεση στον ήλιο, ώστε να δοθεί στο δέρμα η ευκαιρία να συνθέσει την προστατευτική μελανίνη, αλλά και προσεκτική και με φειδώ χρήση προστατευτικών φίλτρων κατά της ακτινοβολίας UVA. Έχει βρεθεί στο παρελθόν ότι ουσίες που βρίσκονται σε σκευάσματα για το δέρμα για να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, με την έκθεση στον ήλιο μετατρέπονται σε μεταλλαξιογόνες ενώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: