Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων

Αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά οι φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τη νέα τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου. Ηδη στα ράφια των φαρμακείων της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις- ιδίως σε σκευάσματα που λαμβάνουν όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη- με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που αναγκάζονται να πηγαίνουν από το ένα φαρμακείο στο άλλο για να λάβουν τη θεραπεία τους!
Ειδικότερα μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποίησε, με έγγραφό της την περασμένη Τετάρτη, στους γιατρούς πως προχωρά σε αναστολή διάθεσης 17 φαρμάκων, η πλειονότητα των οποίων είναι για διαβητικούς ασθενείς. Μάλιστα, και σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.
Ο λόγος είναι η έκδοση νέου δελτίου τιμών που υπαγορεύει μια μέση μείωση των τιμών των φαρμάκων της τάξης του 25% ενώ υπάρχουν και φάρμακα που «έπεσαν» κατά 95%.
«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απαξίωση των προϊόντων μας, δεδομένου ότι οι τιμές μας στην Ελλάδα ήταν ήδη μεταξύ των χαμηλοτέρων στην Ευρώπη και έτσι η εταιρείας μας θα πρέπει πλέον να λειτουργεί με ζημία, γεγονός που δεν την καθιστά βιώσιμη», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της φαρμακευτικής εταιρείας, που καταλήγει με την εκτίμηση πως το νέο δελτίο τιμών «δεν υλοποιείται σύννομα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και σύντομα θα ανακληθεί».
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: