Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Ένα βήμα πριν την κόλαση...μεταξύ Βόρειας-Νότιας Κορέας

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κατηγόρησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι βύθισε πλοίο του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας πως τα εις βάρος της στοιχεία είναι «συντριπτικά» και προαναγγέλλοντας παράλληλα «σκληρά» μέτρα εναντίον της. Ακόμη και με πόλεμο απειλεί η Πιονγκγιανγκ.
Η απάντηση της Βόρειας Κορέας
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δε θα διστάσει να λάβει- με τη σειρά της- σκληρά μέτρα, ακόμα και να κηρύξει πόλεμο, εάν η Νότια Κορέα επιβάλει κυρώσεις μετά την κατηγορία που εξακόντισε η Σεούλ προς την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε μια κορβέτα του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο.
Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι το πόρισμα της έρευνας της Νότιας Κορέας που κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού αποτελεί "μύθευμα".
Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τη συντηρητική κυβέρνηση στη Σεούλ ότι χρησιμοποιεί το ναυάγιο για να αποκομίσει πολιτικό όφελος και να υποβαθμίσει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στις δύο Κορέες--οι οποίες ακόμη δεν έχουν συνάψει τυπική συμφωνία ειρήνης μετά τον πόλεμο της περιόδου 1950-53, ο οποίος τερματίστηκε με μια απλή εκεχειρία.
Το ζήτημα αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση και την Κίνα, την μόνη σύμμαχο της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ ιλ φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας.
Αρκετοί αναλυτές υποθέτουν ότι η Κίνα θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της δυναστείας των Κιμ στη Βόρεια Κορέα, που διαρκεί 60 χρόνια, και το ενδεχόμενο πολιτικό χάος στη χώρα--που θα μπορούσε να "διαχυθεί" και εντός των δικών της συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: