Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Η Σερβία θα καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να έχει σύγχρονο στρατό, ωστόσο κάποιοι επικριτές θεωρούν την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας βήμα προς λάθος κατεύθυνση.Η Σερβία σκοπεύει να καταστήσει επαγγελματικές τις ένοπλες δυνάμεις και να καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μέχρι το 2011, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς την προηγούμενη βδομάδα. Η μεταρρύθμιση "είναι σύμμορφη με ένα σύγχρονο στρατό και κράτος", ανέφερε η έκδοση του υπουργείου, Defence.
Οι Σέρβοι μπορούν να προσβλέπουν σε ένα σύστημα που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, δήλωσε ο Σουτάνοβατς. Πρόσθεσε ότι ένας επαγγελματίες στρατιώτης "είναι εκπαιδευμένος, ικανός και έτοιμος να αποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις μια δεδομένη στιγμή, καθώς αποτελεί το επάγγελμά του".
Αυτή τη στιγμή, όλοι οι Σέρβοι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν για έξι μήνες. Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, οι νέοι που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ένοπλες δυνάμεις θα περνούν τρίμηνη βασική εκπαίδευση στο πεζικό, την οποία θα πραγματοποιεί το υπουργείο Άμυνας.
Στελέχη του υπουργείο ανέφεραν ότι η διαδικασία αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νέα ομάδα και αναμένεται να έχουν 10.600 επαγγελματίες στρατιώτες σύντομα μετά τη μεταρρύθμιση. Το υπουργείο σκοπεύει επίσης να αυξήσει το μηνιαίο εισόδημα των στρατιωτών από 300 ευρώ σε 700.

Δεν υπάρχουν σχόλια: