Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Να μην ξεχνιόμαστε

Μόλις δυο 24ωρα μετά την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού από την Ελλάδα, τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η τουρκική φρεγάτα που έπλεε νότια της Ικαρίας, σε μη δεσμευμένη περιοχή, απαίτησε από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να αναφέρουν την ταυτότητα και τις προθέσεις τους!
Το περιστατικό συνέβη στις 14:18 όταν ελληνικά F-16 πραγματοποιούσαν τακτική εκπαιδευτική πτήση στο Κεντρικό Αιγαίο.
Ο σχεδιασμός της πτήσης των ελληνικών αεροσκαφών έλαβε υπόψιν τη διαθεσιμότητα της περιοχής, αν δηλαδή είναι ελεύθερη για γυμνάσια, με δεδομένο ότι οι Τούρκοι αυτό το διάστημα έχουν δεσμεύσει κάποιες περιοχές για την αεροναυτική άσκηση «Λευκή Θύελλα».
Ως εκ τούτου και χωρίς κανένα δικαίωμα ελέγχου, οι Τούρκοι όταν τα ελληνικά αεροσκάφη πλησίασαν στα 5 ναυτικά μίλια, πετώντας σε ύψος 300 ποδιών, αξίωσαν μέσω ασυρμάτου να τους γνωστοποιηθεί η ταυτότητά τους.
"Εδώ τουρκικό πλοίο. Αναφέρατε ταυτότητα και προθέσεις!" ήταν η κλήση που δέχθηκαν τα πληρώματα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν ότι το περιστατικό δεν μπορεί να μπει ψηλά στη λίστα των προκλήσεων, αν θεωρήσει κανείς ότι η ενέργεια του Τούρκου κυβερνήτη εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοπροστασίας ενός πολεμικού πλοίου. Όμως τους προβληματίζει το γεγονός ότι είναι η τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που οι τουρκικές φρεγάτες ακολουθούν αυτήν την τακτική.
Μια νέα τακτική, η οποία, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, υποδηλώνει πρόθεση για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: