Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Αστέρι κατασπαράζει εξωπλανήτη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ κατέγραψε την εικόνα ενός αστεριού, εξακόσια έτη φωτός από τη Γη, την ώρα που κατασπαράζει αργά έναν τεράστιο εξωπλανήτη που κινείται κοντά του.
Παρόλο που ο πλανήτης ήταν πολύ μακριά για να φωτογραφηθεί από το Χάμπλ, οι επιστήμονες δημιούσαν μια εικόνα του, που βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων του τηλεσκοπίου.
Ο πλανήτης που οι επιστήμονες τον ονόμασαν WASP 12B, βρίσκεται σε τροχιά μόλις 2 εκατ. μιλίων από το αστέρι του, πράγμα που σημαίνει ότι η επιφάνεια του πλανήτη αγγίζει θερμοκρασίες 2.800 βαθμών Φαρενάιτ.
Στα επόμενα 10 εκατ. έτη, το αστέρι που κυριαρχεί του πλανήτη, θα τον έχει καταστρέψει, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Astrophysical Journal Letters".
Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, λόγω της έλξης του ήλιου, που είναι ισχυρότερη στην μπροστινή επιφάνεια του πλανήτη παρά στην πίσω, το σχήμα του πλανήτη είναι σε σχήμα μπάλας ράγκμπι.
"Όλα όσα δεν περιμέναμε να βρούμε, τα βρίσκουμε”, δήλωσε η Κάρολ Χάσγουελ, αστρονόμος του ανοικτού πανεπιστήμιου της Μεγάλη Βρετανία, που ηγείται των εργασιών.
“Οι προκαταλήψεις μας για πως θα έμοιαζαν τα υπόλοιπα πλανητικά συστήματα, εμπνεύστηκαν από το δικό μας ηλιακό σύστημα και ιδίως το Star Trek", αστειεύτηκε η ίδια.
πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: