Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

«Αυστηρά τα σχέδια διάσωσης»

Από το Ζάγκρεμπ, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε το Σάββατο, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, ότι τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι αυστηρά για να αποθαρρύνεται μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από τις κυβερνήσεις.
"Ο μηχανισμός αυτός", είπε, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, "πρέπει να γίνει τόσο μη δελεαστικός που κανένας ηγέτης οιασδήποτε χώρας (της ΕΕ) να μην μπαίνει στον πειρασμό εκουσίως να καταφύγει σε αυτό το σύστημα".
"Μόνο ρωτήστε (τον έλληνα πρωθυπουργό) Γιώργο Παπανδρέου αν προτίθεται εκουσίως να καταφύγει σε αυτού του είδους το σύστημα στο προσεχές διάστημα", είπε. Στο μεταξύ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Ότο Πελ επικρίνει επίσης σε δηλώσεις του στο Der Spiegel το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, λέγοντας ότι συνιστά "παραβίαση όλων των κανονισμών".
"Στο Σύμφωνο (Σταθερότητας και Ανάπτυξης) για το σύστημα λειτουργίας της ΕΕ αναφέρεται σαφώς ότι κανένα κράτος δεν προσφέρει εγγυήσεις για τα χρέη ενός άλλου", δηλώνει ο Πελ.
"Αυτό που κάνουμε τώρα εμείς είναι ακριβώς αυτό", σημειώνει.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανταπάντησε ότι τα νέα μέτρα δεν καθιστούν τα κράτη της ευρωζώνης υπεύθυνα το ένα για το άλλο.
πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: