Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Apple-Microsoft 1-0

Η Apple είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας στον κόσμο, η οποία ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την μεγάλη ανταγωνίστριά της Microsoft.
Η κεφαλαιοποίηση της Apple Inc διαμορφώθηκε στα 222 δισ. δολ. έναντι 219 δισ. δολ. της Corp, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία.
Η κεφαλαιοποίηση είναι η αξία που αποδίδουν οι επενδυτές σε μια εταιρία και υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των μετοχών της επί την τρέχουσα τιμή τους, συνεπώς πρόκειται για ένα μέγεθος που μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στον χρόνο.
Η μεγάλη "αναγέννηση" της Apple, που κινδύνευσε να εξαφανιστεί στη δεκαετία του ΄90, αλλά επανήλθε δριμύτερη, αποδίδεται κυρίως στην τεράστια εμπορική επιτυχία του iPod που εμφανίστηκε στην αγορά το 2001.
Οι μετοχές της Αpple αξίζουν σήμερα δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, ενώ αντίστοιχα της Microsoft έχουν χάσει περίπου το 20% της αξίας τους στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Το 1997, η Microsoft είχε ενισχύσει με επένδυση 150 εκατ. δολ. την Apple, η οποία τότε είχε σοβαρά προβλήματα. Την εποχή εκείνη η Microsoft είχε πενταπλάσια χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με την Apple.
Η τελευταία φορά που η Apple βρισκόταν πάλι πάνω από την Microsoft, ήταν στο τέλος του 1989 (συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου), σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters Datastream.
Η Microsoft, το λειτουργικό σύστημα της οποίας "τρέχει" στο 90% περίπου των υπολογιστών του πλανήτη, συνεχίζει πάντως να παρουσιάζει μεγαλύτερες πωλήσεις από την Apple. Στο τελευταίο τρίμηνο, η Microsoft είχε έσοδα 14,5 δισ. δολ. έναντι 13,5 δισ. δολ. της Apple.
Η Apple είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία σε χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού δείκτη Standard & Poor's 500, πίσω από τον ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil Corp.

Δεν υπάρχουν σχόλια: