Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Διευκρινίσεις 8 βασικών σημείων του νέου Ασφαλιστικού

Δεν θίγονται όσες γυναίκες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα στο Δημόσιο- δεν αλλάζουν 35ετία και 37ετία για τους πριν από το 1983
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
(Κάντε κλικ για προβολή)
Σε διευκρινίσεις 8 βασικών σημείων του νέου Ασφαλιστικού (όρια ηλικίας, νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων κ.ά.) αλλά και για το εργασιακό τοπίο (όριο απολύσεων, αποζημιώσεις κ.ά.) προχώρησε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μπροστά στο κύμα φυγής στη σύνταξη. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο περιλαμβάνει ανατροπές στις συντάξεις. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:
1Στο σχέδιο νόμου για τα νέα οικονομικά μέτρα (το οποίο κατατέθηκε χθες) υπάρχει ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία όσοι από φόβο ή παραπληροφόρηση κατέθεσαν την παραίτησή τους (αίτηση συνταξιοδότησης) στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μέσα στο 2010 και έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα, μπορούν να την ανακαλέσουν καθώς προβλέπεται ρητά ότι ισχύει κατοχυρωμένο δικαίωμα όποτε και αν αυτό ασκηθεί. Με τη σχετική διάταξη ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
2Δεν αλλάζουν η 35ετία και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και δεν υπάρχει επιβάρυνση σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 1983.
3Σε όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1-1-2013, για τον υπολογισμό της σύνταξης τους θα λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο ασφαλιστικός βίος.
4Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018 και μετά, ενώ ο διπλός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα εφαρμόζεται για τα έτη ασφάλισης πριν και μετά το 2013. Γενικό όριο τα 65 χρόνια
5Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει στα 65 έτη. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε το όριο στα 65 έτη», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος για τις διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Ειδικότερα για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ο υπουργός είπε ότι μέχρι το 2020 δεν αλλάζει το 65ο έτος. Από το 2020 θα προστεθούν 4 μήνες εφόσον το προσδόκιμο ζωής του Ελληνα αυξηθεί κατά 3 χρόνια.
6Για τον ΛΑΦΚΑ (έκτακτη εισφορά) ο υπουργός Εργασίας είπε πως η παρακράτηση θα ισχύσει για τις κύριες συντάξεις από την 1-8-2010 άνω των 1.400 ευρώ και διευκρίνισε ότι δεν αφορά τις επικουρικές. Πάντως, τα ποσοστά παρακράτησης δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
7Αυξάνεται το όριο απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από 2% σε 4% (μηνιαίως) για επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 200 εργαζομένων.
8Οσον αφορά το ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, τη μέθοδο και τον τρό πο καταβολής της, αυτά θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα (έως τον Δεκέμβριο του 2010) ύστερα από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Πρόταση του υπουργείου είναι να μη διαφοροποιηθεί το ύψος της αποζημίωσης, αλλά να καταβληθεί μέσα σε ένα εξάμηνο χωρίς προκαταβολή.

Οι διαπραγματεύσεις
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε τα εξής σημεία:
Διατηρήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Εγινε κατορθωτό να διατηρηθεί τμήμα της 13ης και 14ης σύνταξης.
Αποφεύχθηκε η συνταξιοδότηση όλων όσοι θα έβγαιναν από την εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2010 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσει από το 2018- διπλός τρόπος υπολογισμού για τα έτη ασφάλισης πριν και μετά το 2013
Αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, φραγμούς στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και απαγόρευση στις εθελούσιες εξόδους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών.
Οι αλλαγές επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:
(Κλικ για προβολή)
1. Η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013 (σ.σ.:

παρ΄ όλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσει) θα οδηγήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ειδικά Ταμεία.

Από 1/1/2013 θα αυξηθούν π.χ. τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία (από τα 58 στα 60 το 2016 με την προσθήκη ενός 6μηνου κάθε χρόνο), για τα βαρέα (στα 57 από τα 55), τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ (στα 60 έως το 2016) και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων (από το 2011 στο ΙΚΑ, για τις ασφαλισμένες πριν από το ΄92, που «πάγωσε» για έναν χρόνο το υπουργείο Εργασίας και για όλες από το 2013).

2. Σταδιακή (από 1/1/2011 και μέχρι 31/12/2013) εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στον χώρο του Δημοσίου, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Για τις γυναίκες του Δημοσίου
Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 εργαζόμενες στη Δημόσια Διοίκηση, που έχουν σήμερα τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας, δεν θίγονται από τις όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση φέρει η εξίσωσή τους με αυτά που ισχύουν για τους άνδρες.

Η μεγάλη αυτή κατηγορία περιλαμβάνει περίπου 100.000 γυναίκες που χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες:
1Οσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδοτικό και μπορούν να αποχωρήσουν με άμεση καταβολή της σύνταξής τους.
2Οσες έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, αλλά για να πάρουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να συμπληρώσουν και το ανάλογο όριο ηλικίας.
Με νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι όσοι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ φοβήθηκαν τις φήμες και οδηγήθηκαν σε παραιτήσεις, επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης με τη ρητή διατύπωση ότι διατηρούν όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν κατοχυρώσει, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους με τους σημερινούς όρους,
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3029 (Νόμο Ρέππα) οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ) θα υποστούν μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους, καθώς από την 1.1.2008 οι αποδοχές τους άρχισαν να μειώνονται από το 80% στο 70% (μείωση με ρυθμό 1% κατ΄ έτος), ενώ το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές μετά το 2008 θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία μισθολογική τους πενταετία αντί του τελευταίου μισθού. Από το 2008 μειώνεται από το 80% κατά 1% κατ΄ έτος, φτάνοντας στο 70% μέχρι το 2017. Η μείωση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, γιατί ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται όχι με βάση τον τελευταίο μισθό, αλλά με τον μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας (περίπου-5%) και χωρίς υπολογισμό δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων αδείας και τριμήνων (περίπου-15%).
Επίσης με το νέο- υπό κατάθεση - νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι από το 2018, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μετά το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: