Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Στην Ελλάδα 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο

Η υψηλή πίεση ευθύνεται για τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια και η σωστή ρύθμισή της μπορεί να τα μειώσει κατά 40%! Επιπλέον, η διακοπή του τσιγάρου μειώνει 50% τις πιθανότητες για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στον πρώτο χρόνο διακοπής.
Στην Ελλάδα εκδηλώνονται περίπου 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας και την τρίτη κατά σειράν αιτία θανάτου στη χώρα μας. Και εάν νομίζετε ότι το εγκεφαλικό αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες απατάσθε: το 20% των παθόντων είναι κάτω των 55 ετών.
«Τα εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται σε αγγειακές παθήσεις που βλάπτουν τα τελικά αγγεία μέσα στην κρανιακή κοιλότητα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στερείται της προσφοράς του απαραίτητου αίματος» λέει ο παθολόγος κ. Κωνσταντίνος Βέμμος, υπεύθυνος της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. «Αυτό οδηγεί στη νέκρωση της εγκεφαλικής ουσίας».

Οι κυριότερες κατηγορίες εγκεφαλικών είναι τα:

1) Ισχαιμικά που αποτελούν το 80-85% όλων των εγκεφαλικών (τα αγγεία του εγκεφάλου αποφράσσονται από κάποιο αίτιο), με υποομάδες (αθηροσκληρωτική νόσος μεγάλων εξωκρανιακών ή και ενδοκρανιακών αγγείων, νόσος μικρών διατιτραινόντων αρτηριών, καρδιοεμβολικό έμφρακτο, έμφρακτο αναπόδεικτης αιτιολογίας και σπανιότερα αίτια.

2) Αιμορραγικά που αποτελούν το 15-20% (τα αγγεία μέσα στην κρανιακή κοιλότητα ρήγνυνται με αποτέλεσμα το αίμα να καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό), με δύο κατηγορίες (την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και την υπαραχνοειδή αιμορραγία).

«Η αναγνώριση της κατηγορίας στην οποία ανήκει το εγκεφαλικό έχει σημασία για την άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής και την αντιμετώπιση των δευτερογενών υποτροπών» τονίζει ο κ. Βέμμος.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: