Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Παράθυρο για σύνταξη με 35 χρόνια εργασιακού βίου

Μικρά περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων σημείων του σκληρού ασφαλιστικού συστήματος που επιχειρεί να επιβάλλει στη χώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ αφήνει το υπουργείο Εργασίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, η στάση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια αξιοποίησης για ίδιον όφελος της οποιασδήποτε παραχώρησης γίνει από τις Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό το οποίο επιχειρείται τις τελευταίες ώρες,είναι να εξασφαλισθεί σε εκείνους οι οποίοι έχουν πάνω από 35 χρόνια εργασιακού βίου το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, χωρίς να χρειασθεί να φτάσουν στα 40 χρόνια.
Εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υποστηρίζουν ότι «με βάση τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο, υπάρχουν σε αυτό το σημείο κάποια περιθώρια ελαστικότητας κι ενδεχομένως η κυβέρνηση να πετύχει κάτι». Μόνο που, εννοείται ότι αυτό ήταν γνωστό εξαρχής, αλλά συμπεριλήφθηκε εξαρχής στα ανελαστικά κομμάτια του νομοσχεδίου για να φανεί μετά ως επιτυχία. Ακόμα κι έτσι, όμως, θα είναι μια «ανάσα» για όλους όσοι έφτασαν σε αυτό το σημείο και βλέπουν το ...όραμα της σύνταξης να απομακρύνεται για μια πενταετία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνει χρήση και της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης που έχει κάνει το υπουργείο κι αφήνει ένα «παράθυρο» γι΄ αυτή τη θετική - εδώ που φτάσαμε - εξέλιξη...
πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: