Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Γερά νεύρα και αναμονή έως 2 χρόνια για τη σύνταξη

Γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καθώς για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης μπορεί να περάσουν ακόμα και δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Προσωπικού Oργανισμών Kοινωνικής Πολιτικής, η κατάσταση έχει ως εξής:
IKA και OAEE: O χρόνος αναμονής για τη σύνταξη κυμαίνεται συνήθως από 6 έως 8 μήνες, ενώ, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ξεπερνά τους 12 μήνες.
TEAΔY: H έκδοση της επικουρικής σύνταξης καθυστερεί από 15 έως 18 μήνες, ενώ για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται πάνω από δύο χρόνια.
TEAIT (επικουρικό ιδιωτικού τομέα). Oι ασφαλισμένοι περιμένουν συνήθως 12 μήνες, ενώ σε περίπτωση που καλύπτονται από δύο ταμεία απαιτούνται πάνω από 36 μήνες
Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων. Περισσότερες από 19.000 αιτήσεις στοιβάζονται στον ασφαλιστικό φορέα, με τον χρόνο έκδοσης του εφάπαξ να ξεπερνά τα δύο χρόνια.
Mάλιστα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠOΠOKΠ Θανάσης Tσιακανίκας, οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων αναμένεται να αυξηθούν μετά το κύμα φυγής που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Παράλληλα στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ επισημάνθηκε πως το δημόσιο χρωστά στα ταμεία 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια είναι τα χρέη των ιδιωτών. Tην ίδια στιγμή, οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από τη μαύρη εργασία είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ περισσότερα από 3.5 δισεκατομμύρια χάνουν οι κλάδοι υγείας από την ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών (οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξάνονται 20% με 30% τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: