Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Τετάρτη 19 Μαΐου επέτειος Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Μαΐου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).
Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας, αλλά και να προβληθεί για άλλη μία φορά το αίτημα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
«Στις μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις θα ζητήσουμε από την Πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό της γενοκτονίας. Από την Τουρκία, να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να πει τελικά την οφειλόμενη λέξη "συγγνώμη" για το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και κεμαλικοί και το οποίο έγκλημα εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητο», δήλωσε ο κ. Παρχαρίδης.
Σουηδικό... άρωμα
Όπως είπε ο πρόεδρος του «Ευξείνου Πόντου» Σουηδίας, Κώστας Φραγκίδης, μέχρι τώρα η Σουηδία είναι το πρώτο εθνικό κράτος που αναγνώρισε τη γενοκτονία, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να μεταφερθεί το αίτημα για αναγνώριση και στον ΟΗΕ, από τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Κοινοβουλίου της Σουηδίας.
Στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση της 19ης Μαΐου, που έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στις 19.30 και στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος στις 18.00.
Όπως είπαν οι διοργανωτές, με δεδομένο ότι τον περασμένο Μάρτιο αναγνωρίσθηκε η γενοκτονία από το σουηδικό Κοινοβούλιο, στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ομιλητές θα είναι ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Νίκος Παπαδόπουλος, και η τέως πρόεδρος του αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Ulla Hoffmann, ενώ στην Πλατεία Συντάγματος ομιλήτρια θα είναι η βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Gulen Avci.
Στο μεταξύ, ο κ. Παρχαρίδης σε ερώτηση αν ο Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα παρέμεινε αμετακίνητος σε κρίσιμα εθνικά θέματα, είπε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να ενισχυθούν μόνο μέσα από τις ιστορικές αλήθειες, όπως η γενοκτονία.
Εξάλλου, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης, με πρωτοβουλία του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της ΠΟΕ, διοργανώνεται σήμερα στις 20.30, στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, διάλεξη του καθηγητή της διπλωματικής σχολής της Γενεύης και διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών, Colum de Sales Murphy, με τίτλο «Γενοκτονία και Διεθνές Δίκαιο».
πηγή: agelioforos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, την Τετάρτη 19 Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν στις απολυτήριες εξετάσεις, να αναλύσουν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας το έργο του Γιώργου Ιωάννου … «Το σπίτι του Κεμάλ». Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου την συγκεκριμένη ημέρα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού το έργο πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας Τουρκάλας, που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, στο σπίτι που έζησε, δίπλα ακριβώς από αυτό που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα στεγάζει το τουρκικό προξενείο. [...]

«Λυπάμαι για αυτό που έγινε. Την ίδια ώρα που ο Ελληνισμός τιμάει τους 350.000 νεκρούς της Ποντιακής Γενοκτονίας, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να τιμήσει τον σφαγέα τον προγόνων μας. Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό, αλλά πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ.Γεώργιος Παρχαρίδης που θα αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
«Με προβληματίζει η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, τη συγκεκριμένη μέρα. Σκεφτείτε τι θα πουν οι Σουηδοί συνάδελφοι που πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν πληροφορηθούν πως αντιμετωπίζει το θέμα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ.Αναστάσιος Καρυπίδης.Την ίδια ώρα, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του υπερασιωνόβιου (108 ετών) Χαράλαμπου Μητσόγλου, από την Μπάφρα του Πόντου, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιώματά του από τις τραγικές εκείνες ημέρες.
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ θυροκόλλησαν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.