Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Τυχεροί ίσως οι ασφαλισμένοι προ του 1983

Να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο -το οποίο προβλέπει επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό- είναι υποχρεωμένη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την τρόικα να μην αφήνει περιθώρια για «λάιτ» μεταρρύθμιση. Από την προηγούμενη Τετάρτη γίνεται μαραθώνιος συσκέψεων στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους της Επιτροπής, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα «καυτά» θέματα στο υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό:

- Η καθιέρωση 40 ετών ασφάλισης για την πλήρη σύνταξη, ρύθμιση που αναφέρεται με σαφήνεια στο μνημόνιο. Για το θέμα αυτό τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, καθώς στο μνημόνιο αναφέρεται πως για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης πριν από τα 40 έτη ασφάλισης και από τα 60 έως τα 65 η σύνταξη θα μειώνεται 6% (δηλαδή πέναλτι 30% την πενταετία).
Τώρα το υπουργείο προσπαθεί να συμπεριλάβει στον υπολογισμό της 40ετίας και πλασματικά έτη ασφάλισης και να εξαιρεθούν ορισμένες ομάδες (π.χ. ασφαλισμένοι προ του 1983).
- Ο χρόνος έναρξης του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η αρχική πρόταση του υπουργείου προέβλεπε ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το 2018. Ωστόσο η τρόικα έχει στείλει τελεσίγραφο για εφαρμογή από το 2015.
-Την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων ζητά η τρόικα, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά ή τα ηλικιακά κριτήρια (π.χ. για χήρες κάτω των 50 ετών). Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως δεν θα καταβάλλονται συντάξεις από εδώ και πέρα στις άγαμες θυγατέρες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στο μνημόνιο.
πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: